{ "title": "10 Aylık Bebek Beslenmesi", "image": "https://www.bebekbakimi.gen.tr/images/10-aylik-bebek-beslenmesi.jpg", "date": "20.01.2024 08:07:41", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
10 aylık bebek beslenmesi, bebekler anne sütü alıyorsa emzirmeye devam etmelisiniz. Uzmanlar eğer mümkünse bebeklerin 2 yaşına kadar emzirilmesini uygun görmektedir. Tabi bunun yanında ek gıdalarda verilmelidir. Bu ayda bebeklerin dişleri çıktığı için, biraz katı besinleri yemekte zorlanmazlar. Aile ile yemeklerden yemeye başlayabilirler. Bu ayda bebeklere kaşık kullanımını benimsetmelisiniz. Artık yemeklerini dökmeden kendileri yemeye bile başlayabilirler.

10 aylık bebekler için örnek beslenme menüsü

Sabahları anne sütü alıyorlarsa, emzirmeniz yerinde olur.

Kahvaltı için, 1 çay bardağı kendinizin hazırladığı taze meyve suyu, tuzsuz ya da tuzu alınmış beyaz peynir, 1 adet yumurta sarısı, 1 tatlı kaşığı pekmez ya da reçel, yanında 3-4 adet bebek bisküvisi verilebilir.

Öğle yemeğinde ise anne sütü ile sebze püresi verebilirsiniz. Sebze püresi yağsız etli ya da kıymalı olabilir.

İkindide bebeğinize 1 kâse yoğurtla, 4-5 adet bebek bisküvisi ile meyve püresi verebilirsiniz.

Akşam yemeğinde de anne sütü ile muhallebi verilebilir.

Gece yatmadan önce yine anne sütü verebilirsiniz.

10 aylık bebek beslenmesi nasıl olmalı?

Bebeğiniz bu ayda değişik lezzetleri tadabilir. Besinleri rahatça çiğneyebilir ve yutabilir. Daha önce yediği bir meyvenin bile tadını bilir. Yani bu ayda bebeğinizin damak tadı gelişmiş olacak. Bu nedenle bebeğinize besinler tek olarak vererek, tadını öğrenmesini sağlamalısınız. Daha önceden yaptığınız gibi meyveleri yoğurtla ya da başka bir besinle karıştırmayın. Bazı besinleri de sulandırarak ya da başka besinlerle karıştırıp vermeniz gerekebilir. Bu onun sağlığı için faydalı olacaktır.

10 aylık olan bebek evde pişirilmiş yemekleri yiyebilir. Zaten bebekler bu ayda evde sizin yediklerinizden yemek ister. Kendine sizi örnek almak ister. Fakat onun yediklerine tuz ve baharat ilave etmeyin. Bebeğiniz sizin yediğinizden yediğini düşünecektir.

Bu ayda bebekler ailesiyle yemek yiyebilir. Bu nedenle düzenli yemek yemesi için, mutlaka yemek saati belirli olmalı. Bu aydan itibaren yemekler düzene sokulmalıdır. Bebeğiniz artık bu alışkanlığı kazanmalıdır.

10 aydan itibaren bebeklere verilen besinler artık temel besinlerdir. Bunları ek gıda olarak kabul etmeyin. Daha önceki aylarda anne sütünü tamamlayıcı besinler alıyorlardı. Artık yediği besinler daha ağırlıkta olmalı. Yemeklerini kendi yemeye başlamalı, onu kısıtlamadan yemesini sağlamalısınız. Dilediği gibi özgürce yemek yemelidir.

10 aylık bebek beslenmesinde dikkat edilmesi gerekenler

Bebeğiniz için hazırladığınız meyve püresine ya da meyve suyunun içine şeker ilave etmemelisiniz. Daha 1 yaşını doldurmadığı için sütte vermemelisiniz. Sütü vermek istediğinizde mutlaka sulandırın. Çünkü süt bu yaşlarda kansızlık, kabızlık ve alerji gibi etkilere neden olabilir. Yine alerji yapabilecek bal, yumurta akı gibi besinlerde verilmemelidir. Verdiğiniz besinleri tabakta kaşıkla, sulu olanları da bardakta vermelisiniz. Artık biberon kullanmayı ve bebeğinize emzik vermeyi bırakın. Verilecek sebze ve meyveler mevsiminde olmalı, tazelerinden seçilmeli ve doğal olmalıdır. Ancak gaz yapan soğan, pırasa, lahana gibi besinleri fazla vermemelisiniz.
" } ] }