{ "title": "15 Aylık Bebek Beslenmesi", "image": "https://www.bebekbakimi.gen.tr/images/15-aylik-bebek-beslenmesi.jpg", "date": "21.01.2024 07:07:22", "author": "RESMİYE KAYSI", "article": [ { "article": "15 Aylık bebek beslenmesi oldukça önemlidir. Çünkü bu ayda bebeklerin yeme hızı yavaşlayabilir. Yürümeyi öğrenmeye başladığı bu ayda keşfedecek birçok şeyin farkına varır. Bebeğin algılarının artması onu heyecanlandıran şeylerin farkına varmasına ve dikkatinin dağılmasına neden olur. Bu nedenle yeme hızı ve miktarı azalır. Bebeğinizin yürümeye başladığı bu ayda onu mama sandalyesinde tutmak da oldukça zorlaşacaktır. Bebeğin bu kadar hızlı büyümesi ve gelişmesi bazen anneleri bebeğin yeterli beslenip beslenmediği konusunda endişelendirebiliyor. Bebeklerin tam fiziksel ve zihinsel gelişimini yaşadığı 15. Ayda beslenmeye çok dikkat edilmesi gereklidir. Sizinle birlikte sofradaki her yiyeceğin tadına bakmak isteyecek olan bebekler için bu ay keşif zamanıdır. Bebekte yiyeceklere karşı alerjik reaksiyonlar yoksa her yemekten azar azar verebilirsiniz. Sindirim sorunları ve alerjik durumlar 15. Ayda artık azaldığı için yemekleri daha rahatlıkla yiyebilir. Azı dişlerinin çıkmaya başlamasıyla birlikte yemekleri daha kolay yiyebilecek olan bebekler öğrenme hızına göre kendi yemeklerini de kendileri yiyebilirler. Azı dişlerinin çıkması yemekleri iyice çiğnemesini sağlar.

Bebeğinize sabah kalkınca 150 ml kadar ister anne sütü ya da inek sütü verebilirsiniz. Otlu peynirli omlet, domates ve buğday ekmeği verebilirsiniz. Besleyici değeri yüksek olan sebzeli tavuk çorbası verilebilir. Sebze soslu tam makarna yiyebilir. Ayrıca ara öğünlerde fındık, ceviz gibi kuruyemişler küçük paralar haline getirilerek verilebilir. Meyve ve yoğurt yemesi de oldukça önemlidir. Sabah kalkınca ve akşam yatarken anne sütü ya da inek sütü verilmesi uzun süre bebeğinizi tok tutacaktır. Ayrıca yulaflı, kuru kayısılı cevizli muhallebi, mevsim balığı, sebzeler, peynir, yeşil mercimek yemeği, kıymalı sebzeli makarna ve pekmezli muhallebi gibi bebeğin seveceği yiyeceklerde verilebilir.

Oyun oynama ve arkadaş edinme çağı olan bu dönemde bebeğinizi sofraya oturabilmeyi alışkanlık haline getirmelisiniz. Ayrıca aşırı televizyon izlemek bebeklerin ileride obezite olmasına neden olacağı için dikkatli olmak gereklidir. Tüylü ve dikenli yaprakları olan sebzeler, sütlü ya da öz suyu olan meyve tohumlarını gıda zehirlenmesine neden olacağı için verilmemelidir.
" } ] }