{ "title": "19 Aylık Bebek Gelişimi", "image": "https://www.bebekbakimi.gen.tr/images/19-aylik-bebek-gelisimi-2061.jpg", "date": "21.01.2024 04:40:05", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "19 Aylık Bebek Gelişimi, kendi fotoğraflarınızı görebileceği kendisine özel bir köşesi olması gerekir. Aile bireylerinin fotoğraflarını gördüğü vakit bebeğinize bu kim diye sorun. Bebeğiniz doğru olarak cevap verdiğinde onu güzel sözlerle onaylayın. Bu oyun hem bebeğinizin hafızasını geliştirir hem de aile kavramını öğrenmesini sağlamaktadır. Bebeğinizin sizin sesinizi duyması ve onla ilgilendiğinizi fark etmesi, bebeğinizin uykuya geçişini zorlaştırır. Bebeğiniz yatırmadan önce bir rutin oluşturmalısınız. Diş fırçalamayı belirtmelisiniz, pijama giymeyi öğretmelisiniz, masal kitabının okunmasını dinlemesini belirtmelisiniz. Ama en iyi uyku rutini bile bazen işe yaramayabilir. Bu aşamada sabırlı olmalısınız ve onu yatağında kendi haline bırakmalısınız. Bebeğiniz sizle konuşsa bile onunla iletişime geçmeyin, onu sadece izleyin. Bir süre sonra mutlaka uykuya dalacaktır. Renkli ve hafif olan bir topla oyun oynamak bebeğinizin en sevdiği aktivitelerden birisidir. Topu bebeğinize atın ve topu tutmasını isteyin. Sonra da bebeğiniz size atsın, siz tutun. Basit komutlarla oynadığınız oyunun anlaşılır olması gerekir, fiziksel aktivite de çocuğunuzun gelişimine katkı sağlasın. Eğer bebeğinize bunu öğrettiyseniz isimlerini söylediğinizde tanıdık insanları size gösterecektir. Bebeğinizle özel olarak zaman geçirmelisiniz. Bütün vaktiniz ve ilginiz bu zamanlarda bebeğinize yönelik olmalı. Bebeğinizle olan ilişkiniz bu anlar gelişme gösterir. Bebeğinize özel olarak zaman ayırdığınızı ve onu içtenlikle sevdiğinizi bu özel anlar sayesinde anlar.

19 aylık bebek gelişimi, dil ve iletişim zorlukları yaşanmasında bebeğinizde öfke oluşturur. Bebekler bu aylarda kendilerini doğru ifade edemedikleri zaman sinirlenirler. Çok fazla üzüldükleri zaman, üzüntüleri hiddete dönüşür. Bebeğinizi anlamaya özen göstermelisiniz ve ona tahminlerinizi açık olarak ifade etmelisiniz. Bebeğiniz bu aylarda 15-25 arası kelime kullanır. Bu ayalarda ısırma ve vurma gibi davranışlarla karşılaşılır. Fakat bu davranışlar çocuğunuzun kavgacı olduğunu belirtmez. Bu durumu yine de göz ardı etmeyin ve ona müsamaha göstermeyin. Bu davranışlara anne ve baba tarafından uygun biçimde engel olmak gerekir. Bu davranışa neden olan birçok faktör vardır ve çoğu zaman bu davranışların sebebi oldukça basittir. Bu davranışların belirmesinde diş çıkarma belirtisi kaşıntıya sebep olduğundan dolayı bunu ısırarak gidermek ister. Isıran bebek, bunun acıya neden olduğunu bilmez. Merak ettiği için ısırıyordur. Yorgun olan, sıkılmış olan bir bebek sürekli olarak böyle davranışlar sergiler. Bu durumlarda bebeğinize dur, yapma-etme, vurma kelimelerini benimsetmek gerekir. Çocuğunuzun size her iki durumda da ihtiyacı olacaktır. Bebeğiniz dışlanmaktan, kendisine kızılmasından, fiziksel şiddete maruz kalmaktan bu davranışı sonlandırmaz ve hatta daha da fazlalaştırır.

19 aylık bebek gelişimi sürecinde bu dönem bebeğin gelişim göstermesinde oldukça önemli olmaktadır. Bebek yürümeye başladığı zaman karşılaşılan öfke nöbetlerinde, anne ve babayı zorlayan süreçlerden biri olmaktadır. Bebeğiniz bunları hiç yaşamamış olabilir fakat bazı bebekler 4 yaşına kadar bu sorundan mustarip olmamaktadır. Kontrol sağlama, bağımsızlık kurma, kural koyma bu ayda gerçekleşen en önemli hususlardandır. Bebeğinizin kendi kendine yemek yemesi, kendi başına giyinmesi, kendisi uyuması, kendi başına yürümesi bebekler için önemlidir. Belirtilenleri başaramadıkları zaman yere yatarak tepinirler ve ağlarlar, nefessiz kalana kadar çığlık çığlığa bağırırlar. Bu durumlar, aileleri oldukça zorlayan öfke nöbetleri olmaktadır. Bu nöbetleri engellemenin en iyi yolu rutini korumak olacaktır. Bebeğinizin davranışları sonucunda neler olacağını bilmek ve onu takip etmek bebeğin kendini güvende hissetmesine ve sakinleşmesine yardımcı olacaktır.
" } ] }