{ "title": "3 Aylık Bebek Bakımı", "image": "https://www.bebekbakimi.gen.tr/images/3-aylik-bebek-bakimi-3585.jpg", "date": "20.01.2024 02:14:04", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "3 aylık bebek bakımı, Doğumdan yeni çıkmış annenin artık 3. Ayda lohusalık dönemi de sona ermiştir. Eski gücüne ve sağlığına tamamen kavuşan anne artık bu dönemde bebeğine çok daha fazla vakit ayırıp bebek bakımı konusunda kendini çok daha verimli hisseder. Acemilik süreci de az çok bitmiştir. Bebeğin bundan sonraki süreçlerini onunla birlikte yaşayıp öğrenecek ve ilk başlardaki panik ve heyecanı daha azaldığı için daha kontrollü hareket edebilecektir. Bebekler 3. Aylarında uyku düzeni, beslenme, oyun gibi etkinlikleri artık az çok planlar duruma gelmiştir. Annenin ilk 2 aydaki kadar çok fazla yükü kalmamıştır en azından hafiflemiş durumdadır. Bebek artık annesi onu kucağına alıp göğsüne yaklaştırdığında besleneceğini anlamaktadır. Yatağına koyulduğunda uyku zamanı geldiğini ve uyuması gerektiğini de anlayabilir ve her şeyden önemlisi artık annesini tanımaya başladığından dolayı eskisi kadar şiddetli ağlamaz çünkü azıcıkta olsa ses çıkardığında annesinin gelip kendisiyle hemen ilgileneceğini bilir ve bu güven duygusu bebekleri inanılmaz derecede rahatlatır.

3 aylık bebek bakımı nasıl olmalı ve nelere dikkat edilmelidir?

Bebek artık 3. Ayına girmiştir ve aslında diğer 2 aya göre bakım konusun da değişen pek bir şey yoktur. Normal rutin olarak yapılan alt temizliği, beslenme, bebeğin giyimi, odasının ısısı gibi konulara ilk 2 aylık dönemde olduğu gibi son derece dikkat edilmelidir.

Bu dönemde bebeğin bez değişimi ağlayarak huzursuzluğunu belli ediyor ise ve beslenmesini yaptıktan sonra mutlaka kontrol ederek yapmalısınız. Bebek hala anne sütü ile beslenmeye devam ediyor olduğundan sizin yediğiniz şeyler doğrudan idrarı ve kakayı etkilemektedir. Bunun bilincinde olarak beslenmenize ve diyetinize devam etmelisiniz. Çünkü 3. Aydan itibaren diğer aylara oranla bebekte pişik sorunu baş göstermeye başlar. Bundan dolayı alt temizliği sık sık ve düzenli bir şekilde yapılmalıdır ve oluşmuş bir pişik durumu söz konusu ise doktorunuza danışarak uygun pişik kremlerinden temin edebilirsiniz. Alt temizliği konusunda dikkat edilmesi gereken bir diğer noktada bebeğin kilosu ile orantılı uygun bez seçimidir. Çünkü idrar miktarı bebeğin büyümesine bağlı olarak artacağından bu miktarı taşıyabilecek ve sızıntı yapmayacak şekilde bez almalısınız.

Bebeklerin 3 aylık döneminde giyinme şekilleri daima bizim kendi üzerimize giymiş olduğumuz giysiden bir kat daha fazla olmalıdır. Bebek 3 aylık döneminde hala kendi vücut ısısını kontrol edebilir durumda değildir. Bundan dolayı bebeklere mutlaka eldiven, çorap ve özellikle banyodan sonra uygun bir şapka giydirilmelidir.

3. Ayda da bebek hala enfeksiyon kapmaya çok müsaittir çünkü bağışıklık sistemi henüz beklenen düzeyde gelişmiş değildir. Bundan dolayı kalabalık ortamlardan ve kendimiz ya da babası veya aile bireylerinden biri hasta ise aynı ortamda bulunulmamalıdır ve bebeğin yattığı oda bebek başka bir yerde iken sık sık havalandırılmalıdır. Ama sonrasında odanın ısısı tekrardan bebeğin vücut sıcaklığına uygun bir seviyede ayarlanmalıdır.

3 aylık bebek bakımı için günlük banyolara devam edilmelidir. Böylece hem vücudu rahatlayacak hem de uykuları daha düzenli olacaktır. Banyo saatlerini son gece uykusuna geçmeden önce yaptırmaya dikkat etmelisiniz. Banyodan sonra uygun bir nemlendirici ile teni nemlendirilmelidir.

Beslenme düzeni yine sık sık acıktıkça ağlayarak kendini belli ettiğinde ve düzenli olarak yapılmalıdır. Anne sütü hazmı kolay olduğundan dolayı bebeğiniz sık sık emmek ister.

Bebeğinizin gelişimi için 3 ayda ses çıkaran ve hareket eden yumuşak oyuncaklar satın alabilirsiniz. Bebek bunlarla vakit geçirmekten çok hoşlanacaktır. Düzenli olarak çocuk doktorunuzla görüşerek bebeğinizin aşı takvimini takip etmeniz en önemli ayrıntılardan biridir.
" } ] }