{ "title": "4 Aylık Bebek", "image": "https://www.bebekbakimi.gen.tr/images/4-aylik-bebek.jpg", "date": "21.01.2024 00:21:45", "author": "betül kızılkaya", "article": [ { "article": "
4 aylık bebek, İkinci üç aylık dönem giren, her gün büyüyüp gelişen bebeğiniz \"yeni doğan\" sınıfını geçti artık. Fiziksel gelişimi aynı şekilde hızla değişim gösteren bebeğinizde saçı, rengi, şeklide son halini alacak hale gelmiştir. Belki fark etmeyebilirsiniz ama doğumdaki saçların yerine yeni saçlar çıkıyor ve daha da devam edecektir. Bebeğin göz rengi bu aydan sonra değişebilir. Genellikle yeni doğan bebekler de goz rengi mavimsi olur. Bu ay ve daha sonraki aylarda bilhassa 6. Aydan sonra değişmez ise bebeğiniz renkli gözlü olacaktır. Bunlarla birlikte fiziksel yeteneklerde bu dönemde gelişecek. Dik tutulabilir ve bebekte kafasını tutmaya başlayacaktır. Ayrıca kafasını her tarafa çevrilebilir duruma gelecektir.

Bebeğinizin vücudu da kasları gelişip güçlendikçe toparlanmaya başlayacaktır. Yüzüstü yatarken kolları ile başını kaldırabilir. Bundan sonraki aylarda kas bakımından geliştikçe hareketleri değişecektir. Artık kendisi dönmeye başlayacak tam dönemese bile tek tarafina bu aylarda dönecektir. Bebeğiniz destekli şekilde oturmaya devam edecek ve bundan gayet mutlu olacak. Parmağınızdan tutup tek başına kalkmaya oturmaya çalışacaktır. Desteksiz oturmak için bir süre daha beklemesi lazım. Bebeğiniz altı alınmış, uykusunu almış, karnı da tok ise keyfi yerindedir ve bu zamanlarda tekme atmayı çok sever ve bundan mutlu olur. Elleri ile bacaklarını dokunacak ilerlemiştir. Ellerinden tutup ayağa kaldırdığınızda ayakta durmaya çalışacak. Bu ay kimi bebeklerde yüzme hareketi ile emeklemenin ilk hareketlerini yapmaya başlarlar.

Bebeğin 4. Ayında meyve püresi, yoğurt gibi katı gıdalara alışması için geçmeniz tavsiye edilir. Bunu da bir öğünde bir gıdayla başlayın böylelikle bebeğin gıdaya karşı alerjisini de ölçmüş oluruz. Kimi bebeklerde yeni gıdaya alışmak zor, kimilerinde ise çok hevesli olurlar. Yeni gıdaları istemezlerse ısrar etmeyin. Bu ay katı gıdalara alışma dönemidir.

Yeni verilen gıdalarla artık beslenme düzenini değiştirilirken, bebek anne sütünü giderek daha az alacaktır. Bu dönemde katı gıdaları, sütten önce vermeye çalışın; çünkü süt ve katı gıdalar doyurucudur. Ancak bazen yemeğe katı gıda ile başlamak hoş olmayıp bebeği sinirlendirebilir, özellikle sabah bebek için anne sütünü çok arar ve uyanır uyanmaz anne sütü ister. Eğer yeni gıdalara tepki gösterirse önce emzirin, ardından yeni mamasını verin. Buna rağmen yine almazsa emzirmeye devam edin. Zaman içinde bebeğinizin öğün sayısı değişecek ve günde dört defaya inecektir. Yatmadan önce de sütünü isteyecektir. Bebeğiniz dahada acıkıyorsa yarım saat arayla süt ve mama verin.

Bu ay bebeğin tükürük bezleri fazla çalışır ve ağzından çok tükürük akar. Cildinde buna bağlı kızarmalar oluşur. Ağız bölgesini kuru tutmak ilk çaredir. Vazelin veya mısır nişastası sürmek bir diğer tedavidir. Daha fazla devam ediyorsa doktora başvurunuz. Tükürük akmasının genelde diş çıkarmayla ilişkisi olduğu söylenebilir. Ancak bu çok kesin değildir ve başka bir hastalığın habercisi olabilir. Kimi bebekler de bu aylarda bir dişi patlayabilir, ancak genelde ilk diş 6. Aydan sonra çıkar. Eğer bebeğiniz diş çıkartıyorsa bazı hareketleriyle size anlatır mesela, ellerini sık sık kulağına ve çenesine götürür. Her iki bölgede de aynı kaslar olduğu için bebeğin kulağı mı ağrıyor, yoksa dişi mi çıkıyor, belli değildir. Bunu anlamak için diş etlerini hafifçe ovmanız yeterlidir. Bebeğiniz bağırmaya başlarsa, diş çıkarıyor demektir. Genellikle çoğu bebekler diş çıkarma süresince sinirli ve huzursuz olur. Bu zamanlarda bir diş kaşıyıcı yardımcı olacaktır.
" } ] }