{ "title": "6 Aylık Bebek", "image": "https://www.bebekbakimi.gen.tr/images/6-aylik-bebek.jpg", "date": "19.01.2024 09:29:51", "author": "betül kızılkaya", "article": [ { "article": "6 aylık bebek, Bebeğinizin gelişimiyle birlikte zamanın nasıl geçtiğini anlıyorsunuz ve artık bebeğiniz 6 aylık. Artık çok hareketli, kıpır kıpır dur durak bitmeyen bir enerjisi ile yeni yeni beceriler öğrenerek gelişimine devam etmekte arada yaramazlıklar yapmaktadır. Altını değiştirirken, yemek yedirirken her anında hareketli bir gelişim gösterecektir. Emeklemeye devam edecek, kucağa gelmek istediğinde kollarını açarak size işaret verecektir. Bu ayda destekli şekilde oturtmaya devam edebilirsiniz. Oturttururken yastıklarla desteklenmeli ve önüne sevdiği oyuncaklardan bırakırsanız onunla vakit geçirir ve oturma hevesi artar bu da denge için çok önemlidir. Bu aylarda bazı bebekler desteksiz de oturabilir. Bunu kendiniz anlarsınız. Hatta bir eşyaya tutunarak ayağa kalkmaya başlayabilirler. Ancak ellerini bırakacak hale gelemezler. Ses çıkartan oyuncakları çok severler ve bundan gayet mutlu olurlar. Bu oyuncakları sizlerle paylaşmak isterler, o oyuncakları kaybettiklerinde ararlar. Bu dönemde de nesneleri ağızlarına götürmeye devam edeceklerdir. Bunun bir nedeni de diş çıkmasının işareti de olmaktadır. Oyuncakları vurarak ses çıkarmayı severler.

Oyun oynandığında çok mutlu olur sizi de mutlu edecek hareketlerle bunu anlatır. Tam tersi durumda canı sıkıldığında ve mutsuz olduğunda bağırma ve ağlayarak bunu belli eder. Oyuncağını vermek istemez ve görsel merak son derece etkilidir. İlgisini çeken her şeyi takip etmeye başlar. Göz rengi de bu aylarda belli olmaya başlar. Yine aynı saatlerde uyanmaya devam eder. Uyandığında veya yabancı biri gördüğünde sizi görmediği için korkup ağlayabilirler. Uyku düzeni gündüzleri sabah ve öğleden sonra olabilir. Katı mamalara devam etmekle birlikte anne sütü de ihmal edilmemesi önerilir. Anne sütü bebek sağlığı ve gelişimi yönünden çok değerlidir. Gece uykuları aralıksız 10 saat olmalıdır. Bunun için karnını tok tutmalı, güzel ve doyurucu beslenmelidir. 6 aylık bebekler de düzen oturtmak için 3 gün kuralı vardır. Altı aylık bebek, üç gün süre ile aynı saatte uyuyup, uyanır ve yer ise düzeni kurmuşsunuz demektir.

Yabancıları ayırt etmeye başlamakla birlikte mutluluğunu, sevgi ve korkusunu, heyecanını belli etmeye başlamaktadır. Zekâsı çok hızlı bir şekilde gelişir. Kendi adını bilmekle beraber, konuşmasa bile anne, baba gibi kelimeleri kullanır sesler çıkartır bu çıkardığı seslere de sevinir. Sizin de çıkardığınız sesleri taklit etmeye çalışarak bunu oyun haline getirebilir. Bebeğinize sesler çıkartarak veya şarkılar söyleyerek ellerinizi çırpın, sözcükleri hafif bir tonda korkutmadan ve vurgulayarak söyleyin. Bununla birlikte bebeğinizi yüzü koyun yere yatırın gövdesini kaldırmaya çalışmayı öğretin. Ellerini kullanmayı geliştirmek için küçük toplarla oynamayı öğretin.

Diş çıkarma ayı bebekten bebeğe fark etmekle birlikte genellikle altıncı ayda diş çıkarmaya başlayabilirler. Bunu diş çıkarma belirtilerinden de anlayabilirsiniz. Diş çıkarma dönemlerinde bebekler sizin için hiç de iyi geçmeyecek günlerin başlangıcıdır. Çok asabi ve huysuz olmakla birlikte uykusuz olabilirler. Yine bu dönemde bebeklerin ateşlerinde uzun süre sürmeyen hafif ateşi yükselebilir. Genellikle bütün bebekler de diş çıkarma belirtileri bunlardır ama bir başka hastalığında habercisi olabilirler bunun için doktor kontrollerini ihmal etmemeniz önerilir. Bebek diş çıkarma belirtilerinden birisi de diş çıkarma öncesi çok salya akıtmaya başlarlar. Bu yüzden ağız çevresini sürekli kuru tutmak bebeğin ağız ve cilt sağlığı için çok önemlidir. Bebek eline aldığı bütün nesneleri ağzına götürüp ısırmaya çalışacaktır. Alacağınız diş kaşıyıcılar bebeğinize yardımcı olacaktır. Huzursuzluk ve sinirlilik hali geceleri de devam edecek uykusundan sık sık kalkacak en sevdiği yemekleri bile yemekten vazgeçecek.
" } ] }