{ "title": "7 Aylık Bebek Beslenmesi", "image": "https://www.bebekbakimi.gen.tr/images/7-aylik-bebek-beslenmesi.jpg", "date": "18.01.2024 23:44:14", "author": "ayşe ekercan", "article": [ { "article": "
Makalenizin özgünlük oranı düşük en az %85 olmalı

7 aylık bebek beslenmesi

Doğumdan itibaren bebeklerde açlık ve tokluk metabolizması harekete geçer. Bu nedenle anneler bebeklerine aşırı ısrarcı olmamalıdır. Yemek yemediğinde çabuk paniye kapılan bir duygu durumuna düşmemelidir. Besinlere ilk kez tanışan bebeği anlamaya çalışmalı ve metabolizmanın ihtiyaçlarının değiştiği dönemdir. Bu dönemde sadece besinsel içeriği yüksek gıdalar tercih edilmeli ve besinler asla üst üste verilmemelidir. Altı aydan sonra ek gıdalara başlayabiliriz. Ek besinlere devam ederken bebekler aynı zamanda yeni besinlerle tanıştırmalıyız. Ek gıdalar 6 - 12 ay arası azar azar olarak arttırılır. Bu oranla anne sütünün azaltırmasın gerekir. Buna göre 6 -8 ay arası günlük enerjinin %70 -80 'i anne sütünden gemeli, ek gıdaya geçtiğimiz zaman besin çeşitlerinden her gün iki tanesi seçilerek verilmelidir. 8 aydan önce 4 öğün kahvaltıya geçilmemelidir. Eğer anne sütü yok veya yeterli değilse, tüm besin çeşitleri verilebilir. Besinler mümkünse çatalla ezilerek, cam rende kullanılmalıdır. Eğer bu şekilde ezemiyorsak ve bebek pütürlerden çok rahatsız oluyorsa rondo veya karıştırıcı kullanılabilir. Ama blender-rondo kullanımı meyve -sebzelerin vitamin-mineral içeriğini azaltabilir. Ancak bu alışkanlıktan en son 8. Ayda mutlaka kurtulmak gerekir. Yoksa ileride çiğneme problemi, yediklerini çıkartma şeklinde enerji alımında kısıtlılığa neden olabilir.

7 ay sebzeleri ve kurubaklagiller

Daha önce denediğiniz sebzelere ek olarak artık çeşitleri artırma zamanı gelmistir. 6. Ayın sonu 7. Ayın başı gibi brokkoli, karnabahar, enginar, kereviz kullanabiliriz. Bu dömemde yavaş yavaş peynire başlamalıyız. Tuzu alınmış sade bir beyaz peynir türü tercih edilebilir. Başlangıçta tek başına kullanılmamalıdır. Peynire azar azar başlayıp miktar arttırmalıyız. Yumurta sarısı ile kahvaltı öğününde omlet şeklinde vermeye başlayabiliriz. Bebekler için kahvaltı çok önemlidir. Faydalı ve sağlıklı kahvaltı hazırlamak için sabah kahvaltısında ince dilimlenmiş tuzu alınmış beyaz peynir ve bir tatlı kaşığı pekmezde ekleyip verebiliriz. Öğle vaktinde ince ince kıyılmış veya dilimlenmiş ve derisinden ayrılmış tavuk bulundan yapılmış sote verilebilir. Akşam 1-2 kâse sebze çorbası 1-2 yemek kaşığı evde mayalanmış yoğurt verebiliriz.

Turunçgiller ve muz

Portakal, mandalina, limon, greyfurt gibi turunçgiller C vitamini bakımında oldukça zengin olup bu dönemde verilir. Bebeğin artan demir ihtiyacına yanıt olarak et ile verilebilir ya da yeşil yapraklı sebzelerle birlikte alındığında demir kullanımını arttırır. Su bu dönem içerisinde 1-2 çay bardağı olarak verilir. Potasyum içeriği ile büyüme, gelişme ve kas yapısının düzgün çalışmasında çok büyük etkisi vardır. Meyve sularını evde kendiniz hazırlayıp verirseniz çok daha faydalı olur. Mevsimine göre meyveler seçmelisiniz ve hazır yiyeceklerden uzak durmalısınız.

Bitkisel yağlar

Özellikle zeytinyağını omega 9 dediğimiz yağ asitlerinden oldukça zengin olup bu dönemde bebeğin zekâ gelişimini olumlu yönde etkilerken, sinir sisteminin oluşmasında aktif olarak yer alır. Isıya oldukça duyarlı olduğunda yemeklere pişirme işlemi tamamlandıktan ve tencereyi ateşten aldıktan sonra ilave edilmelidir. Diğer sıvı yağlar da kullanılabilir.

1 yaşına kadar bebeğe verilmemesi gereken gıdalar

Bal, içeriğindeki alerjenler ve kalpte ritim bozukluğuna yol açabilecek bazı toksinler dolayısıyla bebekler için tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Çilek ve balık dışı deniz ürünleri alerjiye neden olabilir. Tatlandırıcı içeren her türlü hazır gıda, doğal olmayan meyve suları kullanılmamalı. Yumurtanın beyaz kısmı, yapısındaki proteinler nedeniyle alerjik özelliktedir. Alerjisi olmayan bebeklere 9-10 aylıktan sonra az miktarda başlanabilir. Salam, sosis ve sucuk gibi işlemden geçmiş etler, konserveler; içinde kimyasal madde bulunduğundan zaralı olabilir.
" } ] }