{ "title": "7 Aylık Bebek Gelişimi", "image": "https://www.bebekbakimi.gen.tr/images/7-aylik-bebek-gelisimi-7276.jpg", "date": "21.01.2024 09:56:38", "author": "betül kızılkaya", "article": [ { "article": "
7 Aylık bebek gelişimi, Bebeğiniz artık 7 aylık. Yeni yeni belirgin özellikler kazanmaya başlayacaktır. Bu özelliklerden en önemlisi bebeğiniz desteksiz bir şekilde oturmaya başlamış ve kendi etrafında dönmeye başlamıştır. Yemekte iken mama sandalyesinde çok rahat oturmaya başlayacaktır. Bazı bebekler dönemez veya oturmaz endişe etmenize gerek yok zamanla kas grupları gelişecektir. Eğer 8. Ay sonunda da desteksiz oturamıyorsa bebeğin doktoruna başvurmalısınız.

Bu dönemde belirgin özelliklerden biri de emekleme çabaları başlamasıdır. Yüz üstü bıraktığınız da bebeğiniz kollarından destek almaya ve yavaş yavaş emeklemeye başlayacaktır. Bu dönemin sonlarına doğru emekleyerek evin içinde yer değiştirmeye başlayacaktır. Evi öğrenerek iyi bir gözlemci gibi etrafındakileri taklit etmeye ve 1 yaşındaki bebeklere uygun oyuncaklarla oyun oynama eğilimindedirler. Sizinle oyun oynamak isteyecek bunu da hareketleriyle size anlatacaktır. Sizin de bu dönemde yapmanız gereken bol resimli kitapları ona gösterin bu onun ilgisini çekecektir.

7 Aylık bebeğin dikkat çeken en önemli belirgin özelliği adını söylediğinizde tepki vermesidir. Artık adını biliyordur ve söylediğinizde size dönüp bakacaktır. Bilhassa anneye olan bağlılık artacak onu devamlı yanında olmasını isteyecek annenin sözünü dinleyecektir. Örneğin sobaya yaklaştığında sert bir şekilde hayır sözcüğüne tepkisi o sobaya yaklaşmamak olacaktır.

Bebeğiniz bu dönemde hareketlenmeye başladığı için onun sevdiği oyuncakları, kolaylıkla ulaşabilecek yerlere bırakmanız bebeğin kendine zarar vermesiniz engellemeniz lazımdır. Bebeğin güvenliğini sağlamak için mobilya ve eşyaların sivri ve sert yerlerini sünger, bez gibi eşyalarla koruma oluşturun. Merdivenlerin ve kapıların önüne setler koymalıyız.

Bebeği bu dönemler suya alıştırmalıyız. Öncelikle yüzünü sık sık yıkamalıdır. Bebeğe banyo yaptırırken banyo oyuncakları almalı banyoda iken, oyunlar oynamalı onu banyoya alıştırmalıyız. Banyoda sorunsuz yıkanabilmesi için yetişkin küvetlerinde yıkamalı geniş bir alanda yıkama ile boğulma tehlikesinin önüne geçmiş oluruz.

Bu dönemde bebeğinizle gelişim oyunları oynayabilirsiniz. Saklambaç onu çok sevindirecek bir oyun olabilir. Bebeğiniz kendisine hayvan sesleri taklit edilmesi onu güldürecektir. Hatta kucağınıza alıp şarkı dinleterek veya söyleyerek dans ederseniz çok eğlenecektir.

7 Aylık dönemin sonunda bebeğiniz diş çıkarabilir. Bazı bebeklerde ise diş çıkmayabilir. Bu durumda endişe etmemek gerekmekte diş çıkarmalar 10-12 aylara kadar sürebilmektedir.
" } ] }