{ "title": "7 Aylık Bebek", "image": "https://www.bebekbakimi.gen.tr/images/7-aylk-bebek.jpg", "date": "20.01.2024 16:52:19", "author": "betül kızılkaya", "article": [ { "article": "
7 Aylık bebek, Bebeğimiz artık yedi aylık oldu ve bu ay sizi ve kendisini sevindirecek önemli gelişme olacak. Bu ay bebeğiniz emeklemeye başlayacak. Tabi ona bu konuda yardımcı ve destek siz olacaksınız. Ona emeklemesi için idmanları siz yaptıracak o kendini geliştirecektir. İlk önce bebeğiniz yerde iken en sevdiği bir oyuncağı biraz ilerisine bırakın ve onu alması için ısrar edin. Daha sonra kendisi çaba gösterecektir. Bebeklerin emekleme yöntmleri vardır ve bebekten bebeğe değişir. Dört elle, popo üstünde, karın üstünde ya da kendine özgü başka bir şekilde de emekleyebilir. Emekleme olayı tamamen kasların gelişimine bağlı olarak değişir.

Bebekler yine bu aylarda çok meraklı olur, sosyal olaylara katılmaya çalışır, sesleri ona söylenen kelimeleri taklit etmeye çalışırlar. Bunlara bağlı olarak düşünme yeteneği de gelişir. Ancak korku duygusu bazen ağır basar ve hareketlerini dengeleyebilir. Artık elindeki oyuncaklarla oynarken bile rahatça oturabilir. Ellerini serbest bırakması önemlidir ama yine de gözünüz üzerinde olsun. Otururken bile dengesini şaşırıp yere düşebilir. Elinde bir oyuncak varken başka bir oyuncak uzatın. Böylelikle uzattığınız oyuncağa hamle yaparken parmaklarını kullanmayı da öğrenecektir. Yeni gördüğü her cisme bu şekilde yaklaşır vurarak, tadarak, koklayarak yeni nesneleri tanımayı öğrenir. Yine bu aylarda bebeğinize özellikle resimli kitaplar gösterin ve hatta kitabı yanına bırakın ve bebeği izleyin. Bebeğiniz kitapla nasıl ilgileneceğini en çok hangi elini kullanacağını bu yollarla öğrenebilirsiniz.

Bebeğiniz parmaklarını kullanmayı öğrenmekle birlikte çok iyi karıştırıcı olacaktır. Bu bir yönden iyi ama diğer taraftan sakıncalıdır. Devamlı göz önünde tutmalı ve sürekli takip edilmelidir. Çekmeceleri karıştırmak en sevdiği oyunlardan birisi olabilir. Evin tehlikeli sayılacak yerleri güvenli hale getirmeniz gerekir. Ellerini sıkıştırmayacak kendini tehlikeye atmayacak şekilde yanında siz bulunarak ona evi öğretmeye çalışın.

Bebeğinizle birlikte oyunlar oynayın kucaklayıp onunla dans edin ve onunla yumuşak ses tonuyla konuşarak ilgi ve alakanızı üstünde tutarak sevginizi aşılayın. Siz bu şekilde davrandıkça siz onun seslerini daha iyi duyacaksınız ve hatta kendi sesini bile sevmeye başlayacak kendi bildiğine göre hece ve kelimeler oluşturup ses çıkarmayı sevecektir. Oyunlar bebekler için en iyi öğrenme yoludur. İmkânınız varsa bebeğiniz için bir odayı tehlikeli eşyalardan arındırıp odada oyuncaklarıyla baş başa bırakıp uzaktan izleyin her gün bu şekilde 1 saat kendine zaman ayırın. Oynadığı oyuncaklar ses çıkartan oyuncaklar olmasına özen gösterin. Değişik hayvan türlerinden oyuncaklarda onun eğlenmesi ve öğrenmesi için iyi oyuncaklardır.

Bebeğiniz yabancılardan korkmaya başlayacaktır. Onu yabancı kişilerin hemen kucağına vermeyip ilk önce tanıştırır gibi yavaş yavaş onu tanıtmalısınız. Kimi ebeveynler yabancı birine verip oradan da ayrılıyor. Bunu kesinlikle yapmayın. Bu davranış bebeğinizin güven duygusuna zarar verebilir. Bebeklerin yedinci ayında korku duygusu yerleşir. Bu normal bir durumdur. Hatta bu zamanlarda bebeğiniz en sevdiği seslerden veya en sevdiği müziklerden korkabilir. Bu durumlarda bebeğinizi kucağınıza alıp onu sakinleştirmeye çalışın ve korktuğu sesten ya da ortamdan onu çıkartın. Onu bir bakıcı ya da anneanneye bırakacağınız zaman ağlamaya başlar, bu normaldir. Böyle yapacağınız zaman bebeğin yanından ayrılırken el sallamayı ona döneceğinizi söylemeyi ihmal etmeyin. Gece yatırırken de aynı davranışları sergileyin.

Zamanla gördüğünüz gibi bebeğiniz çok değişecek yeni oyunlar öğrenecek, bu öğrendiği oyunlarla eğlenerek öğrenecektir. Bebeğinize yeni bir şeyler öğrenmesi için ona zaman ayırın ve zamana bırakın.
" } ] }