{ "title": "8 Aylık Bebek Gelişimi", "image": "https://www.bebekbakimi.gen.tr/images/8-aylik-bebek-gelisimi-2068.jpg", "date": "20.01.2024 03:50:07", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "8 Aylık Bebek Gelişimi, İlk zamanlarda sadece varlığıyla hayatımızda olduğunu düşündüğümüz bebeğimiz, ailemize katılmasıyla beraber aslında biz anne babaları fazlasıyla etkilemektedir. Bebeğiniz doğduğu andan itibaren çaresizdir ve sizin ilginize, bilginize ihtiyaç duyar, sevginize muhtaçtır. Size bağımlı ve muhtaç olan bebeğiniz, her şeyiyle kendine özgü özellikleri ve davranışları sergiler beslenme alışkanlığı, uyuma alışkanlığı, ağlama alışkanlığı kendine özgüdür. Dış görünüş olarak komşunun bebeğinden ve çevrenizdekilerin bebeklerinden çok farklı olacağından gelişim süreci de farklılık gösterecektir. Yeni doğan bebeğiniz, ev halkı için ve özellikle anne için yeni bir yaşam arz eder. Bebeklerin ilk günlerde genel olarak uyuması, meme emmesi, kaka yapması ve çiş yapması dışında fazla bir eylemleri olmaz. Sadece yeni tanıştığı bu dünyayı fark etmeye başlayarak, bebeğiniz için çok yeni olan yaşamayı öğrenmeye çalışmaktadır. Bebeğiniz dünyayı ilk önce gözlerinle, sonra ellerinle, sonra bacaklarınla keşfetmeye başlar.

8 aylık bebek gelişimi sürekli olarak değişim ve gelişim içerisinde devam eder. Bebeğiniz küçük oyuncakları baş ve işaret parmağıyla yakalamaya çalışır. Tuttuğu eşyaları ağzına götürmeye çalışmaktan hariç oyuncuları dikkatli olarak incelemeye başlar. Bebeğiniz yardım almadan oturur pozisyonda durabilir, bebeğiniz emekleme hızlanır ve kendini yukarı çekerek ayağa kalmak için çaba sarf eder. Başkalarıyla oynamaktan çok hoşlanır. Geçmişi hatırlar, yeniden karşılaştığı olayları hatırlar ve davranışlarını değiştirir. Bebeğin annesine karşı olan ilgisi oldukça artar, onun yaşam kaynağı olduğunun farkına varır, annesinin gözünün önünden ayrılmasını istemez, bu süreçte ayrılık korkusu başlamaktadır. Bebeğiniz etrafında gördüğü her şeyi merakla incelemeye çalışır. Eline aldığı her şeyi çiğner kafasına vurur, fırlatır. Tırmanmayı çok sever, alçak mobilyalara tırmanır, merdivenlere tırmanır, açabildiği çekmecelere tırmanmaya çalışır, nasıl geri döneceği umurunda olmaz. Bebeğiniz ne istediğini iyi bilir. Kişiliği daha fazla gelişme gösterir. Yoluna çıkıldığında oldukça sinirli bir ifade sergiler. Kendi yeme sitilini ayarlar ve menüsünü oluşturmaya başlamaktadır. Görüşü tam olarak gelişme göstermiş olur. Etrafındaki tüm ayrıntıları ayrıntılı olarak seçer. Sözcükleri söylemese de mimikleriyle konuşmanızı taklit edecektir. Ev içindeki yapılan bütün davranışları izler. Sizin istediğiniz zaman değil kendi istediği zaman, hazır olduğunda ve uygun yerde öğrendiklerini tekrarlayacaktır.

8 aylık bebek gelişimi süresince bu aşamada bebeğinizi taklit etmekten hoşlanacağı eğlenceli sesler yapın, hareketler gerçekleştirin. Bebekler ve çocuklar için hazırlanan müzikleri ve şarkıları bebeğinize dinletin. Ayakta pozisyona getirerek dans etmesini sağlayın, bebeğinizin yürümesini, tempo tutmasını sağlamalısınız. Bebeğinizle beraber sizde emekleyin. Hızlandıkça onu övün. Büyük çocuğunuz varsa eğer onu da size katılmaya ikna etmelisiniz. Oyuncaklarını bir sepete koyun, nasıl çıkaracağını bebeğe öğretin, sonra yeniden sepeti doldurun ve onun boşaltmasına izin verin. Bebeğinizle beraber alışverişe çıkın, kalabalık ortamlar onun için uyarıcı ve eğlenceli olacaktır. Bebeğinizi kucaklayın, onu öpün, onunla konuşmak için zaman ayırın.

8 Aylık Bebek Gelişimi, Beslenmesi ve Bakımı Bebeğinize yeni deneyeceğiniz besinleri bebeğiniz açken vermelisiniz. Bebeğinizin eline kemirmesi için az pişirilmiş sebzeler verin, bisküvi verin, meyveler de verebilirsiniz. Bebeğinize domates yedirmeye ve portakal suyu içilmeye başlayabilirsiniz. Bebeğinizin bağımsızlık gösterilerine hazırlıklı olmanız gerekir. Ani olarak bebek yemek istemez fakat kaşığı reddederse bunu sorun yapmamalısınız. Yemeği önüne bırakın, kendini beslemesine izin verin. Tabi bu arada ortalığın batmasına hazırlıklı olun. 8 aylık olan bebeğinizin favori oyun alanı mutfağınız olacaktır, alt çekmecelerle oynamayı sever, girebileceği kadar küçük yerleri seçer. Özellikle kesici olan, sivri olan, kırılabilir eşyalarınızı üst raflara kaldırın. Çekmeceleri ve tehlikeli olan bölümlerin kapılarını kilitleyin ya da bebeğin ulaşmasını önleyecek engeller hazırlayın.
" } ] }