{ "title": "9 Aylık Bebek Gelişimi", "image": "https://www.bebekbakimi.gen.tr/images/9-aylik-bebek-gelsiimi.jpg", "date": "20.01.2024 16:19:47", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "
9 Aylık Bebek Gelişimi, Bebeğiniz 9 aylık olduğunda bebeğinize masallar anlatmalısınız, çeşitli hayvan ve doğa seslerini taklit etmelisiniz, nesnelerin ses çıkarmasını sağlayarak sesler ve eşyalar arasında ilişki kurmasını öğretmeye çalışmalısınız. Bebeğinizle yaratıcı oyunlar oynamaya devam edin. Bunun yanı sıra kavramların devamlılığını takip etmesini sağlamak onun zihinsel gelişimini de tetiklemelisiniz. Bebeğiniz ani olarak gözden kaybolan nesneleri algılamakta zorluk çekmez, onları o an için göremese de hala var olduğunu fark eder. Nesne ve hareket devamlılığı tamamen gelişme gösterir. Bununla birlikte yavaş yavaş sorun çözme becerisi de gelişme gösterir. Örnek verecek olursak eğer bebeğiniz bir oyuncağa kavuşamıyorsa önündeki engelleri kaldırmaya çalışır ve eşyaların etrafında dolaşmaya çalışacaktır. Bebeğiniz kendi için imkânı dahilindeki en uygun çözümü bulmak için hareket edecektir, bu konuda çözüm aramaya çalışır. Bebeğiniz nesnelerin yerini aklında tutmaya başlar. Bundan dolayı daha önceden öğrendiği çeşitli yolları uygular, önceki deneyimlerinden faydalanmaya çalışacaktır. Bebeğiniz aynı sesleri defalarca çıkarmaya devam eder ve artık kesik kesik de olsa heceler bazı sözcükleri söylemeye çalışır. Bu konuşma girişimlerinde bebeğinizi dinleyerek ve onu anladığınızı belli ederek onu motive edebilirsiniz.

9 aylık bebek gelişimi aşamasında baş ve vücudunu rahatça kontrol ederek tutunup ayağa kalkacaktır. Mükemmel bir şekilde emekler. Objeleri rahatlıkla tutar ve onlarla oynar. Oynamak için birbirine benzeyen oyuncakları bir araya getirir. Belli objeler arasında kesin ilişki oluşturur. Anahtarı kilide sokmaya çalışır, kapağı kavanoza kapatmaya çalışır, kumandayı televizyona doğru tutma şeklinde hareket eder. Dışarı çıkıyoruz dediğinizde ayakkabısını aramaya başlar. Yemek yiyeceğini söylerseniz hazırlık yapar. Ayakkabı sözcüğünü, bisküvi sözcüğünü, top gibi pek çok sözcükleri bana getir, bana ver gibi basit emirleri söyler. Yüksek sesten korkmak gibi yeni korkular geliştirmeye başlar. Elle tutamadığı soyut cisimler onun için korku oluşturur. Korna sesinden korkuyorsa eğer mutlaka arabadan geldiğini ona belirtin. Matkap sesini, çamaşır makinesi çalışırken çıkardığı seslerin kaynağını ona gösterin. Sesle nesne arasında ilişki kurduğu zaman korkusu azalacaktır. Kalkıp yürümek isteyecek, fakat tek başına başaramaz, destek isteyecektir. Mobilyalara tutunarak dolaşacaktır. İlginizin hep ona yönelik olduğunu belirtin, sürekli olarak onu takdir etmenizi isteyecektir. Alkışlanmayı öğrenecektir ve iyi olduğunu düşündüğü işleri yapınca alkışlanmak isteyecektir. Başkalarının duygularına karşı duyarlılık oluşturur, üzülen ya da ağlayanlar onu etkiler, oda beraber ağlamaya başlar. Becerileri geliştikçe kendini daha uzun süre oyalar, özellikle etrafı keşfetmekten çok hoşlanacaktır. Tehlike kavramını tam olarak bilmediği için bu dönemde merak başına iş getirebilir.

Bebeğinize sesli olan oyuncaklardan almalısınız, nasıl ses çıkaracağını bebeğinize gösterin. Oyuncaktan ses çıkardığı zaman onu alkışlayın. Banyo küvetini suyla doldurun ve bebeğinizi içerisine oturtun, yavaş yavaş yüzüne su atın, onun da sizi ıslatmasına izin vermelisiniz. Şarkı söyleyerek parmaklarınızla hareketleri bebeğinizin vücudunda göstererek birlikte eğlenmelisiniz. Yatak ve uyku zamanı için bir düzen oluşturun. Uyku zamanına yakın bebeğinizle beraber uyaran oyunlar oynamayın.

Beslenme ve Bakımı Nasıl Yapılır?

Bebeğinizi beslerken taze besinleri seçmeye özen göstermeniz gerekir. Bebeğinizi sofraya oturtun ve ona uygun yumuşak yiyeceklerden tatmasına müsaade edin. Biberonunu ya da bardağını tutmaya yardımcı olun. Bebeğinizi yanında olmadığınız zamanlar banyodan uzak tutmalısınız. Bebeğiniz ilaçlara ulaşmaması gerekir. İlişkinizde ona kurallar belirleyin. Her düşüşte yardımına gitmeyin. Kendi başının çaresine bakmasına müsaade edin, fakat gözünüzü üzerinden ayırmayın. Yardıma hazır olun fakat gerektiği zaman müdahalede bulunun. Bebeğiniz her ağladığı zaman yanına gitmeyin, bebeğinize ağlama nedenini sorup çözmeye çalışın ama telaş yapmayın.

" } ] }