{ "title": "Anne Karnında Hafta Hafta Bebek Gelişimi", "image": "https://www.bebekbakimi.gen.tr/images/anne-karninda-hafta-hafa-bebek-gelisimi.jpg", "date": "19.01.2024 09:21:38", "author": "Yonca korkmaz", "article": [ { "article": "Anne karnında hafta hafta bebek gelişimi, anne karnında hamileliğin ilk on haftasına embiryonal dönem denir on haftadan doğuma geçen süreye ise fetal dönem denir embiryonal dönem içerisinde bebeğin bütün organları oluşur fetal dönemde de oluşan bu organlar gelişmeye başlar anne karnında geçen her hafta bebeğin gelişimi hızla oluşur. Hamilelik haftası hesaplanırken son adet tarihinin ilk gününden başlayarak hesaplandığı için dört hafta öncesinde bebek varlığından söz edilemez en son görülen adet tarihinden iki hafta sonra yumurtlama olduğu için döllenme bu günlerde oluşur ve üçüncü haftada döllenme rahime doğru ilerler ve dördüncü haftada rahime ulaşır ve buraya yerleşir ultrason aletlerinde görülmesi beş altı haftada gerçekleşir.

Anne karnında hafta hafta bebek gelişimi, gebeliğin dördüncü haftasından itibaren bebekten bahsedilir dördüncü haftada bebek ultrasonda görülmez yaklaşık bir milim boyundadır. Beşinci haftada bebeğin boyu üç santim kadar olabilir kilosundan bahsetmek için çok erkendir ultrasonda görülebilir beyin damar sinir ve diğer organ sistemleri gelişmeye başlar altıncı haftada kalp atışları duyulabilir göbek kordonu oluşur göz kulak ve ağız boşluğu belirmeye başlar yedinci haftada bebeğin boyu yaklaşık 7-8 milim kadardır beyin omurga büyük damarlar göz böbrek karaciğer gibi organlar gelişmeye başlar sekizinci haftada bir buçuk santim kadar olur ve kilosu bir gram kadardır. Bebeğin kol bacak ve parmakları şekillenir yüz göz burun şekillenmeye devam eder iç genital yapı oluşmaya başlar dokuzuncu haftada bebek iki santim ve iki gram kadardır kemik kıkırdak ve dokular oluşmaya başlar el parmakları belli olacak şekilde gelişmiştir bebeğin refleksleri gelişir. Onuncu haftada üç santim ve dört gram kadardır bebek artık amnion sıvısı içerisinde hareket etmeye başlar ilk defa idrar yapar.

On birinci haftada bebek ile anne rahmi arasında kan dolaşımı başlar bebeğin kalp damar sistemi beyin sinir ve iskelet sistemi işlevsel hale gelmiştir bebeğin el ve ayak tırnakları oluşmaya başlar. On ikinci haftada 15 santim ve 15 gram kadardır bebeğin tüm organları gelişmiştir bebeğin cinsiyeti belirmiştir fakat ultrason da gözükmez. On üçüncü haftada bebek yedi santim ve yirmi gram kadardır gözler birbirine yaklaşmaya başlar kulaklar normal yerine geçer yüzü normal insan yüzü haline gelmeye başlar gelişmiş ultrason cihazları ile cinsiyet belli olabilir On dördüncü haftada dokuz santim ve 45 gram kadardır nefes alıp vermeye başlamıştır. On beşinci haftada boyu on santim kilo 70 gram kadardır bu hafta bebeğin vücudunu ince tüyler kaplar bu haftada bebek emmeyi öğrenir. On altıncı haftada anne bebeğin hareketlerini hissetmeye başlar boyu 11 santim kilosu yüz gramdır. Bebek sık sık hareket eder. On yedinci haftada bebek on üç santim ve yüz kırk gram kadar olmuştur bebek hızla kilo almaya başlamıştır emme yutkunma gözünü açıp kapama gibi refleksleri yapabilir. On sekizinci haftada on dört santime ve 200 grama ulaşır mekonyum ilk dışkı bağırsaklarda birikmeye başlar erkek bebekler de prostat bezi gelişir. Bebek tekme atmaya ve hıçkırmaya başlar. On dokuzuncu haftada bebeğin tüm cildini beyaz peynirimsi bir madde kaplar kız bebekse yumurtalıklar oluşur yirminci haftada soluk alıp verir yirmi birinci haftada kaş ve kirpikler belirmeye başlar yirmi dördüncü haftaya kadar bu gelişimler devam eder.

Yirmi dördüncü haftada ise akciğer gelişimi başlar yirmi beşinci haftada omurilik yapıları ve kan damarları gelişir yirmi dokuzuncu haftaya kadar akciğer gelişimi nefes alma sistemleri gelişir ve gittikçe kilo almaya başlar yirmi dokuzuncu haftada bebek ses ışık koku tat duygularını algılar otuzuncu haftada bebek artık bin üç yüz gram ve kırk santim kadardır otuz birinci haftada bebeğin kilo artım hızı artar otuz beşinci haftaya kadar gelişim devam ederken kilo artımı da hızlanır otuz altıncı haftada bebek doğum kanalına inmeye başlar bu haftada doğan bebekler gelişimini tamamlamış oldukları için yoğun bakıma gerek kalmadan yaşarlar. Artık gelişim tamamlanmıştır bu haftadan sonra kilo alımından başka bir değişiklik olmaz.
" } ] }