{ "title": "Ay Ay Bebek Gelişimi", "image": "https://www.bebekbakimi.gen.tr/images/ay-ay-bebek-gelisimi-9915.jpg", "date": "20.01.2024 11:28:42", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Ay ay bebek gelişimi, uzun ve yorucu bir yolculuktan sonra dünyaya yeni gözlerini açmış olan bebek günde 15-18 saat arasında uyur ve hareketleri sadece refleksten ibarettir. Bebek doğduktan sonra her geçen gün hareketlerinde değişimler fark edilebilir.

1. Ay Bebek Gelişimi: Yeni doğan bir bebeğin görüş açısı yalnızca 15-30 santim ile sınırlıdır. Bu ölçülerden uzakta bulunan nesneleri ilk aylarında bebekler bulanık görür. İlk ayda bebeğin duyma kabiliyeti ilginç olsa da çok kuvvetlidir. Bebek için ilk aylarda en önemli besin kaynağı anne sütüdür. 1 günde bebek 8-12 defa beslenmek isteyebilir. Ancak bu oranlar her bebek için farklı olabilir. Yaklaşık günün 15 saatini uykuda geçirir ve her 4 saatte bir yarım saat uyanık kalabilir. İlk ayda bebek gece ve gündüzü ayırt edemez. Elleri yumruk şeklinde olur.

2. Ay Bebek Gelişimi: Bebek hızla büyümeye devam ediyor. Beslenme alışkanlığında artış yaşanıyor olabilir. Eğer düzenli kilo alıyorsa her beslenmek istediğinde bebek anne sütü ile buluşturulabilir. Bu dönemde alması gereken tek gıda anne sütüdür ve başka bir besin verilmemelidir. 2. Ayına ulaşan bebek gün içinde daha fazla uyanık kalabilir ve geceleri geçen aya nazaran daha derin uyuyabilir. Bu dönemde gündüz ve geceyi ayırt edebilir. 2. Ayda yaptığı hareketler daha bilinçlidir. Çok kısa bir süre olsa da başını dik tutabilir. El ve kol hareketlerinde artık daha aktiftir.

3. Ay Bebek Gelişimi: bu ayda bebeğinizin heyecanına, sevincine ve nasıl iletişim kurduğuna şahitlik edebilirsiniz. Alması gereken tek besin yine bu ayda da yalnızca anne sütüdür. Eğer anne sütü konusunda yetersizlik yaşanıyorsa doktora danışılarak bebeğin ayına uygun mama verilebilir. Geçen aya nazaran daha az uyusa da günlük 10 saatini uykuda geçirebilir. Kol ve dirseklerinden yardım alarak çok uzun olmasa da kendini kaldırabilir. Destek verildiği takdirde kısa süre kucakta oturabilir. Ufak nesneleri ile kavrayabilir ve çok kısa olsa da tutabilir.

4. Ay Bebek Gelişimi: 4. Ayda da gelişimi normal gidiyorsa hala yalnızca anne sütü ile beslenmelidir. Ancak kilo alımı yavaşsa doktor katı gıdalara geçişi önerebilir. Bu ay belki de gece boyu hiç uyanmadan ya da 1-2 defa uyanarak geceyi tamamlayabilir. Gündüzleri 3-4 saatini uykuda geçirebilir. Sırtüstü yatarken yüzüstü, yüzüstü yatarken sırtüstü dönebilir. Destekli bir şekilde oturabilir ve başını tutabilir. Yere düşen nesnelere tepki verebilir. Her bebek için geçerli olmasa da bu ayda diş çıkarmaya başlayabilir.

5. Ay Bebek Gelişimi: bu ay eğer bebeğe katı gıda verilmeye başlanmışsa eskisinden daha az emmek isteyebilir. Ancak gelişimi normalse henüz ek gıdaya başlanmamalı ve anne sütüne devam edilmelidir. Bu ay sabahları erkenden uyanarak, yatağında belli bir süre kendi kendine oynayabilir. Diş çıkarmaya başlamışsa sancılı bir dönem geçirebilir. Dişe bağlı ateş, geceleri sık uyanma ve huzursuzluk yaşayabilir. Bu dönemde destekli şekilde oturabilir, ayaklarını ağzına kadar götürebilir, nesneleri kolayca kavrayarak ağzına götürebilir.

6. Ay Bebek Gelişimi: bu ayda artık bebek için ek gıdaya geçiş dönemi başlamıştır. Ek gıdaya başlandığında artık eskisinden daha az anne sütüne ihtiyaç duyar. Bebeğe 1 aşına kadar inek sütü verilmemeli, hazırlanan mamalar süt ve su karışımından yapılmalıdır. Artık bebek bu ay kendisi biberonu tutabilir. 6. Ayına ulaşan bebek yaklaşık 10-12 saat gece, 2-3 saat kadar da gündüz uyur. Diş çıkarıyorsa geceleri huysuz olabilir. Bu ay anne için sabır gerektiren aylardan biridir. Sırt üstü pozisyonda bacaklarını hareket ettirerek emeklemeye başlayabilir.

7. Ay Bebek Gelişimi: 7. Ayına ulaşan bebeğin gelişimi normal seyrediyorsa anne sütüne devam edilmeli, farklı tatlarla buluşturulmalıdır. Bisküvi, ekmek kabuğu gibi gıdaları elinde tutarak yiyebilir. Gece boyu hiç uyanmayabilir. Gündüzleri daha az uyur. Tamamen emeklemeye başlayabilir. Her bebeğin kendine has emekleme şekli vardır. Bazen 4 uzvuyla, bazen dönerek bazen de gövdesini kaldırarak emekleyebilir.

8. Ay Bebek Gelişimi: Kilo alımı normal seyrediyorsa anne sütü ile beslemeye devam edilmelidir. Tabii ek gıdalar da verilmelidir. Bebeğin ilk defa tanışacağı gıdalar mutlaka aç olduğu zamanlarda verilmelidir. Geçen aya göre uyku saatlerinde azalma yaşanmış olabilir. Kendi kendine bir yerden destek alarak ayağa kalkabilir. Taklit kabiliyeti oldukça gelişmiştir. Basit hareketleri tekrarlayabilir. El sallama, öpücük atma gibi.

9. Ay Bebek Gelişimi: bu ayda bebek aile ile sofraya oturarak farklı gıdalardan tadabilir. Çiğneme ve yutma kabiliyeti her geçen gün gelişecektir. Daha düzenli bir uykuya sahip olsa da daha az uyuyacaktır. Gece belki de hiç kalkmadan sabaha kadar uyuyabilir. Ancak gaz problemi varsa ya da diş çıkarıyorsa gece boyu uyumayabilir. Bu ay çok daha düzgün emekler ve vücudunu kontrol edebilir. Nesneleri aliyle ya da ayağıyla rahatlıkla kavrayabilir. Telefonu kulağına götürebilir, kumanda ile televizyonu açmaya çalışabilir.

10. Ay Bebek Gelişimi: Aile ile sofrada karnını doyurabilir. Katı gıdalara alışması için, katı meyveler soyularak eline verilebilir. Gece uykusu tamamen düzene girmiş olabilir. Gece boyu hiç uyanmadan uyuyabilir. Tırmanmaya, sağı solu karıştırmaya başlamıştır. Kendi soyunmaya ve giyinmeye bile başlayabilir. Soyunup giyinirken anneye yardımcı olacak pozisyona ulaşmıştır.

11. Ay Bebek Gelişimi: Sofraya oturtarak, ufak porsiyonlarda renkli tabaklarda önüne yemek konabilir. Kendinin yemesi daha çok hoşuna gidecektir. Uykusu oldukça düzenlidir, bir de akşam yatmadan önce banyo yaparsa sabaha kadar deliksiz uyuyabilir. Baş ve işaret parmağını mükemmel bir şekilde kullanabilir. Ufak, delikli nesnelere parmağını sokup, çıkarabilir. Çoraplarını çıkarmaktan büyük zevk alır ve tekrar giymeye çalışabilir. Özellikle ağzı ve burnunu sorduğunuzda eli ile gösterebilir.

12. Ay Bebek Gelişimi: Bazı bebekler günde 5-6 öğün kadar yiyebilir. Ancak bazı bebeklerin öğün sayısı daha az olabilir. Eğer bebeğin kilo alımı ve gelişimi normalse yemek konusunda çok zorlanmamalıdır. Artık bebek 1 yaşına ulaşmıştır. Uyku durumu oldukça düzenlidir, hala anne sütü alıyor olmalıdır. Belki yaşı ile yürümeye de başlar. Çok sevdiği 1 ya da 2 tane oyuncağı vardır ve sürekli o oyuncaklarla oynamak ister. Dağıttığı eşyaları toplamaya başlayabilir. Taklit kabiliyeti oldukça artmıştır. İlgisini çeken hareketleri taklit edebilir. Öksürük, hapşırık gibi.
" } ] }