{ "title": "Bebek Aldırma", "image": "https://www.bebekbakimi.gen.tr/images/bebek-aldirmak.jpg", "date": "20.01.2024 18:14:58", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Bebek aldırma, istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması amacıyla yapılan ve kürtaj, küretaj gibi isimlerle de anılan bir gebeliğin tahliyesi operasyonudur. Kürtaj halk arasında bebek aldırma diye anılır. Fakat bunun bir aile planlaması olarak kabul edilmemesi gerekir. Çiftler modern aile planlaması yöntemlerini kullanmalarına rağmen, istenmeyen bir gebelikle karşılaşırlarsa, bebek aldırma yani kürtaj yöntemine başvurmalıdır. Bu en son çare olarak düşünülmelidir. Bu operasyonla kadının rahminin içi temizlenir.

Bebek aldırma (Kürtaj) hangi aya kadar yapılabilir?

Ülkemizde 1983 yılından itibaren geçerli yasaya göre, herhangi bir tıbbi gerekçe olmadan isteğe bağlı bebek aldırma, en fazla 10. Gebelik haftasına kadar yapılabilmektedir. Kadının gebelik hesabındaki gibi son adet tarihinin ilk gününden başlayarak ve yapılan ultrason ölçümleriyle kontrol edilerek 10 haftayı geçmeyen gebelikler kürtajla sonlandırılabilir. Bu durumda gebelik yaklaşık 2,5 aylık olur. Ancak 10 haftayı 1 gün dahi geçen gebelikler yasal olarak kürtajla sonlandırılamaz. Fakat kadının ve bebeğin sağlığını tehlikeye atacak herhangi bir sorun varsa, bebeğin ciddi bir anomali riski bulunuyorsa 10 haftadan daha büyük bebek aldırma kürtajla ya da ilaç kullanılarak düşük yaptırma yoluyla gebelik sonlandırılabilir. Bunun kararı doktorlardan oluşan heyet tarafından verilir.

Bebek aldırma gebeliğin kaçıncı haftasında yapılır?

Bebek aldırma tıbbi açıdan gebeliğin her haftasında yapılabilir. Yani gerekli tıbbi ekipmanlar olduğu sürece, ilk haftalardan ileri haftalara kadar kürtaj uygulanabilir. Fakat gebelik haftası ne kadar küçük olursa, buna bağlı ortaya çıkabilecek risklerde azalır. Genellikle gebeliğin 5 ve 6. Haftalarında kürtaj yapılması tercih edilir.

Bebek aldırma hangi koşullar altında, kimler tarafından yapılabilir?

Bu konu 1983 yılında kabul edilen yasayla belirlenmiştir. Buna göre gebeliğin 10. Haftasına kadar yasal olarak yapılan bebek aldırma işlemi, kadın hastalıkları ve doğum uzmanları tarafından istek üzerine yapılabilir. Bunun yanında yasayla Bakanlığın kurslarından yeterlik belgesi alan pratisyen hekimlerde kadın hastalıkları ve doğum uzmanı denetiminde rahim tahliyesi yapabilir. Fakat bunlar sadece isteğe bağlı olan 10 haftaya kadar olan gebeliklere uygulanabilir.

Bebek aldırma gebelik 10 haftadan büyük olursa yapılabilir mi?

10 haftayı geçen gebeliklerde isteğe göre bebek aldırma işlemi yapılamaz. Bunun yapılabilesi için, kanunda yazılı hastalıkların söz konusu olması ve bunların gerekçeli bir raporla tespit edilmesi gerekir. Böyle bir sebeple yapılabilecek bebek aldırma işleminde yasayla herhangi bir üst sınır belirtilmemiştir. Yasada sayılan kürtaj nedenleri arasında rahim hasarları, lösemi, pıhtılaşma sorunları, Hemolitik sarılık, böbrek hastalıkları, kronik akciğer hastalıkları, kalp yetmezliği, gebeliğin ilerlemesini etkileyecek sindirim sistemi hastalıkları, kolajen doku hastalıkları, nörolojik hastalıklar, çeşitli enfeksiyon hastalıkları, kronik şizofreni, down sendromu, bebeklerin sakat doğmasına neden olabilecek hastalıklar gibi sorunlar bulunur.
" } ] }