{ "title": "Bebek Beslenmesi", "image": "https://www.bebekbakimi.gen.tr/images/bebek-beslenmesi.jpg", "date": "21.01.2024 14:33:05", "author": "Gülşah Bulut", "article": [ { "article": "Bebek Beslenmesi, Bebekler ilk zamanlarda konuşmaz, yürümez ve derdini anlatamayacak şekilde canlılar olmaktadır. Genellikle her bebek aynı şekilde beslenmemektedir. Yani bazen farklı şekillerde emzirilip ya da mamaya başlanmaktadır. Bazı bebekler anne sütünü iki yaşına veya daha fazla olana kadar devam etmekte ve bırakmamaktadır bazıları ise yaşına girmeden bırakmaktadır. Anneler ise bebeklerini bir şekilde doyurma şekillerini araştırmaktadırlar. Bebeklerin genellikle ay ay beslenmeleri değişmektedir. Yani bebek ay olarak büyüdükçe anne sütü yetersiz gelir ve ek gıdalara başvurulmalıdır. Ayrıca bebekler gelişme durumunda iken birçok sıkıntıyı anneler çekmektedir. Kısaca bebeğinizin beslenmesini düzensiz yaparsanız çevresel faktörlerden etkilenirler yemekten ve mamadan uzak durular fiziksel olarak gelişimleri etkilenir ve beslenmeye dikkat edilmediği zaman ruhsal bile etkilenmektedir. Bebek beslenme zamanını anne çok iyi bilmeli ve öğrenmelidir çünkü konuşamadıkları için belli edemezler fakat her annenin bebeğini anlayabileceği hareketleri bulunmaktadır. Bir de bebek beslenmesini etkileyecek en büyük faktör hastalık ve diş çıkartmaları olmaktadır. Diş çıkartan bir bebeği beslemek oldukça zor olmaktadır.

Dört ayılığa kadar olan bebek beslenmesi şöyledir. Bebek ağladıkça ve acıktıkça anne sütü verilmelidir ki gelişimi hızlı sağlansın. Anne sütü yoksa veya yetersiz ise anne sütüne benzer olan biberonla verilebilecek mama kullanılmalıdır. Altıncı ay ve sekizinci ayda bebek beslenmesi hem ilk heyecan hem de zor günler beklemektedir. Yapılması gereken ise yedirilecek olan ürünü çok iyi tanımak ve ek gıdaya geçiş için mümkün olduğu kadar bilgiye sahip olmak veya öğrenmek gerekmektedir. Bebeğin tercih ettiği gıdalara saygı duyarak istemediği şeye zorlamamak gerekmektedir. Bir de bebeğinizi tanımanız ve ondan gelen sinyalleri anlamanız gerekmektedir. Fakat ek gıda verirken dikkat edilmeli sindirim sistemi alışkın olmadığı için çok zorlanmamalı ve sütten kesilmemelidir hala süt veriliyor olunmalıdır. Ayrıca anne sütü çok yok ise meyveler sıkılarak suyu ile ara öğün şeklinde verilebilir. Sekiz ve on aylık bebek beslenmesi için meyve püresi hazırlanarak verilir tabi süt var ise anne sütünden kesilmemelidir hala devam edilmeli ve takviye olarak sebze çorbası, muhallebi tarzı mamalar, kavanoz mamaları gibi yiyecekler de verilebilir. Ayrıca tavuk çorbası, şehriyeli çorba, yoğurt ile bebe bisküvisi karıştırılarak verilir. Haşlanmış yumurta ve tuzsuz peynir ezilerek yedirilebilir.

Gelelim on ve on iki aylar arası beslenmeye. Anne sütü hala devam edilmelidir yok ise mama yapılarak devam edilir. Günlük en az 300 ml. Olmalıdır. Ayrıca evde hazırlanan yemeklere yavaş yavaş geçilebilir. Yemeklerin sadece suyu değil kendisi ezilerek verilmelidir. Haftada 1-2 öğün haşlanmış veya ızgara olacak şekilde taze balık ve haşlanıp ezilmiş karaciğer verilmeye başlanabilir. Kahvaltı yaptırılacak bebeğe mama, haşlanmış yumurta, suda bekletilmiş peynir, bir dilim ekmek ve son olarak meyve püresi verilebilir. Ayrıca annelere tavsiyem bebeğinize pekmez ve reçel de verin oldukça faydalı olup bebeğinizin kanına ek yapmaktadır. Ayrıca on ikinci aydan sonra bebeklerin beslenme hızı yavaşlayabilir bu durum anneleri mutsuzluğa kaptırmasın. Çünkü bebek artık 12 aydan sonra birçok keşiflere rastlayacak algıları açılacak ve yemekten daha farklı ve güzel şeylerin olduğunu hissederek yemekten birazda olsa uzaklaşacaktır.
" } ] }