{ "title": "Bebek Emzirme", "image": "https://www.bebekbakimi.gen.tr/images/bebek-emzirme.jpg", "date": "19.01.2024 18:34:21", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Bebek emzirme, doğumdan sonraki ilk ay bebeği ve anneyi bekleyen önemli bir süreçtir. Çoğu algı ve gelişimsel sürecin yaşandığı bu dönemde bebeğin temel besini anne sütü olmalıdır. Bu dönemde hiçbir ek gıda anne sütünün yerini tutamaz. Bu nedenle bebeklerde özellikle ilk 6 ayda emzirme çok önemlidir. Bebeğin ek gıdalara bir hazırlık süreci ve gelişimini tamamlamasının sağlandığı bir süreç olarak görülmelidir. Anne sütünün mucize bileşimi diğer besinlerde bulunmamaktadır. Üstelik anne sütü bu özelliklerine rağmen, metabolizmada sindirimi ve hazmı kolay bir besindir.

Bebek emzirme nasıl olmalı, nelere dikkat edilmelidir?

Emzirme bebeğin sağlığına olduğu kadar, annenin sağlığı içinde önemli bir etkendir. Bu dikkate alınarak annenin bebeğini emzirirken doğru emzirme pozisyonlarını tercih etmesi gerekir. Böylece emzirme süreci rahat geçirilir. Emzirme sürecindeki bir kadının günlük ihtiyaç duyduğu kalori miktarı normalden 500-600 kalori fazla olmalıdır. En az 2 litre sıvı almalı, öğünlerde et, balık, tavuk, kuru baklagillere yer verilerek yeteri kadar protein alması sağlanmalıdır. Sebze ve meyvelerde buna dahil edilmelidir. İyotlu tuz kullanılmalıdır. Memelerden süt salgısının kolay olması açısından, vücutta ödem oluşumuna dikkat edilmelidir. Ödem az olursa süt miktarı da fazla olur. Bu yüzden lahana, karpuz, salatalık gibi besinler tüketilerek, ödem azaltılmalıdır.

Bazı bitki çayları da anne sütünü arttırabilir. Özellikle mine çiçeği, amberçiçeği, çemen otu, rezene bunların arasındadır. Rezene ile hazırlanan bitki çayı sütün artması bakımından, günde 2 fincan içilebilir. Bebek emzirme döneminde nane tüketilmesi, nane çayı içmek, sigara içilmesi ise sütü azaltacaktır. Bu süreçte annelerin memelerinin birini daha fazla emzirmesi, diğerini daha az emzirmesi halinde, süt kanalları etkileneceğinden sütün miktarı azalır. Bu durma aşamasına kadar gelebilir. Bu yüzden emzirme her iki memede dengeli olmalıdır.

Bebek emzirme pozisyonları

Bebek emzirme sırasında annenin rahat etmesi oldukça önemlidir. Çünkü anne bebeğini emzirmekten keyif almalıdır. Bebeğin başı ile bedeni aynı düzlemde olmalıdır. Yüzü memeye dönükken, burnu da meme ucunun karşısında olmalıdır. Anne de bebeğini vücuduna yakın tutmalıdır. Bebek yeni doğan döneminde olduğunda ise bebeğin başı, boynu ve poposu mutlaka desteklenmelidir. Anne eliyle meme altına destek yapmalı, bağ parmağıyla memenin üstünü tutarak, meme ucu bebeğin ağzına konmalıdır.

Yatar pozisyonda bebek emzirme: Anne yataktan kalkamadığı zaman ya da dönemeyecek kadar rahatsız olursa, bu pozisyonda bebek emzirilebilir. Bebeğin altı yastıkla desteklenerek, annesine paralel halde yatırılır. Bu pozisyonda bebek annenin memesini kavrar.

Beşik pozisyonunda bebek emzirme: Anne oturabilir hale gelince dönebildiğinde bebeğin altı yastıkla desteklenir. Annesinin kucağına verilerek, emzirilebilir.

Çapraz beşik pozisyonunda bebek emzirme: Küçük bebeklerde, başını zor tutan bebeklerde bu pozisyonun tercih edilmesi gerekir. Emzirme sırasında bebek öteki kolla tutulmaktadır.

Çanta (Futbol topu) pozisyonunda emzirme: bu pozisyon özellikle ikiz bebeklerdeki emzirmede faydalıdır. Bebeklerden biri annesinin koltuk altından emzirilirken, diğeri de diğer koltuk altından diğer memeden emzirilir.
" } ] }