{ "title": "Bebek Göbek Bakımı", "image": "https://www.bebekbakimi.gen.tr/images/bebek-gobek-bakimi-3310.jpg", "date": "19.01.2024 07:44:02", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Bebek göbek bakımı, anne babalar zaten minik bir canlıya kavuşmanın heyecanı ve stresini yaşarken bir de hastaneden çıktıktan sonra bu miniğin göbek bakımında yapmaları gerektiğini öğrendiklerinde iyice panik olurlar ve nedense tüm ebeveynler de göbek bağı korkusu ister istemez oluşur ve dokumaktan çok çekinirler. Ama dikkatli davranarak ne yapılması gerektiğini bilirseniz boş yere endişelenmiş olduğunuzu anlarsınız. Önemli olan göbek bağı kendiliğinden düşene kadar ki süreçte zarar vermeden düzenli ve hassas bir şekilde göbek bağı hijyenini yapmaktır.

Bebeğin göbek bakımı nasıl yapılmalıdır?

Göbek bağı anne karnında iken nasıl ki çok önemli ise bebek dünyaya gözlerini açtıktan sonra da aynı derecede önem taşımaktadır. Göbek bağı herhangi bir enfeksiyon riskine karşı günde bir defa mutlaka temizlenmelidir. Zaten doğum yapmış olduğunuz hastaneden ayrılmadan önce hemşireniz size göbek bağı temizliğini yapmanız gereken solüsyonu mutlaka verecektir. Bebeğinizin göbek bakımını bu solüsyon dışında başka herhangi bir madde ile yapmamanız gerektiğini aklınızdan çıkarmayın. Bu solüsyon ve birer kullanımlık gazlı bez yardımı ile göbek bağı temizliği yapılır. Solüsyondan gazlı beze bir miktar dökülür ve göbek bağının bağlı olduğu mandalın etrafı ve göbeğin kenarları bu solüsyonlu bez yardımı ile günde 1 kez silinir. Dikkat edilmesi gereken şey mandalın sadece üstü değil alt tarafı da uygun bir şekilde temizlenmelidir. Sadece üst tarafın temizlendiği alt tarafın temizlenmediği durumlar da göbek bağı daha geç düşmektedir.

Doğum esnasında göbek bağı, bebeğin teninden 1-2 cm daha yukarıdan kesilir. Göbek bağı kesilirken bebek hiçbir şekilde acı hissetmemektedir. Bunun sebebi o kısımda sinirlerin olmamasıdır. Doğumu takiben ilk günlerde göbek bağı daha yapışkan ve sulu durumdadır. Rengi ise sarıdır. Göbek bağı yavaş, yavaş kuruyarak rengi kahverengiye dönüşür ve 1-2 hafta içerisinde de kendiliğinden düşer. Göbek bağında dikkat edilmesi gereken en önemli unsur göbek bağının daima temiz ve kuru tutulmasıdır. Göbek bağı kendiliğinden düştükten sonra hava ile temas etmeli ki daha çabuk iyileşebilsin. Yani bebeğin altını bezler iken göbek deliği kısmının açıkta kalmasına özen göstermeliyiz. Bazı bebekler de göbek bağı düştükten sonra göbeğin kenarlarında az miktar kanamalar görülebilir. Bu normaldir. Ama kanama uzun süreli ve çok ise mutlaka çocuk doktorunuza görünmenizde fayda var. Günlük göbek bağı pansumanlarını yaptıktan sonra bebeğin göbek kısmına kesinlikle bebe yağı ya da losyon gibi maddeler sürülmemelidir. Ayrıca çevrenizden duyduğunuz herhangi bir şeyi de kesinlikle göbek bağına ya da etrafına uygulamamalısınız. Bebeğin bezini sık sık değiştirirseniz göbek bölgesini çiş ile temas ettirmemiş olursunuz. Bebeğin göbeği düşene kadar 2-3 günde bir banyo yaptırılabilir düştükten sonra her gün yaptırabilirsiniz ve her banyodan sonra pansumanını yaparak göbek bağı bölgesinin kuru olmasını sağlamalısınız. Göbek düştükten sonra kanama, yeşil renkli akıntı, kötü koku gibi durumlarla karşılaşırsanız vakit kaybetmeden derhal doktorunuza başvurmanız gereklidir.
" } ] }