Bebek Aşı Takvimi Takibi
12 Temmuz 2024

Bebek Aşı Takvimi Takibi

Bebek Aşı Takvimi

Bebek aşı takvimi, bebeklerin çeşitli hastalıklardan korunmasını sağlamak amacıyla belirlenmiş bir programdır. Ailelerin bu konuda hassas olması gerekmektedir. Aşılar, vücudun bağışıklık sistemini mikropların neden olduğu hastalıklara karşı güçlendirir. Bu nedenle, bebeklerin bağışıklık sistemini destekleyecek aşıların zamanında yapılması gereklidir.

Primer Aşı Takvimi

  • Doğumda Hepatit B aşısı.
  • 1. ayda Hepatit B aşısı tekrarı.
  • 2. ayda DBT - IPV - HIB aşısı.
  • 3. ayda BCG aşısı.
  • 4. ayda DBT - IPV - HIB aşısı.
  • 6. ayda DBT - IPV - HIB aşısı ile Hepatit B aşısı.
  • 12. ayda MMR (kızamık, kızamıkçık ve kabakulak) aşısı.
  • 14. ayda Hepatit A aşısı.
  • 15. ayda Su çiçeği aşısı.
  • 18. ayda DBT - IPV - HIB aşısı.
  • 20. ayda Hepatit A aşısı.
  • 4-6 yaşında DBT - IPV ve MMR aşıları, doktorun tavsiyesine göre su çiçeği aşısı.
  • Her yıl influenza (grip) aşısı yapılmalıdır.

Bebeklere Yapılan Aşılar

BCG Verem Aşısı: Bebeklere ilk 3 ay içinde ve ilkokul döneminde 2 doz olarak yapılmalıdır.

DBT - IPV - HIB Beşli Karma Aşı: Bu aşı, boğmaca, difteri, çocuk felci, tetanos ve menenjit hastalıklarına karşı koruma sağlar. Bebeklere 2, 4, 6 ve 18 aylıkken uygulanır. 5-6 yaşlarında ise boğmaca, difteri ve tetanos üçlüsü ile çocuk felci aşısı yapılmış bebeklerde tekli HIB aşısı uygulanır.

MMR (Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak) Aşısı: Bebeklere 12. ayda tek doz olarak uygulanır ve 5-6 yaşlarında bir kez daha tekrarlanır. 9. ayda kızamık aşısı yapılmamış bebeklere 15. ayda tek doz, 5-6 yaşında ise bir doz daha yapılır. Hastalıkların birinin geçirilmiş olması, aşının uygulanmasına engel teşkil etmez.

Su Çiçeği Aşısı: 1 yaşını geçen ve daha önce su çiçeği geçirmemiş bebeklere yapılır. Bu hastalığı geçirmeyen bebeklerin okul öncesinde mutlaka aşılanmış olması gerekir. Hem hastalığın oluşmasını engeller hem de ciltte yara gibi komplikasyonlara karşı koruma sağlar. Ayrıca ileri yaşlardaki zona hastalığına karşı da koruyucudur.

Hepatit A Aşısı: 14 aylık bebeklere tek doz olarak uygulanır ve 6 ay ara verilerek yeniden tekrarlanır. 2 dozluk aşı, hastalığı geçirmemiş olanlara yapılabilir.

Hepatit B Aşısı: Doğumda yapılan aşının 2. dozu 1 ay sonra, 3. dozu ise 6 ay sonra yapılır. 3 dozdan sonra aşı koruyucu etkisini gösterir ve yaşam boyu korunma sağlar.

Zatürre Aşısı (Pnömokok Aşısı): Doğumdan 2 ay sonra başlanarak, 1-2 ay aralıklarla 3 doz şeklinde uygulanır. Bu şekilde yapılmazsa, 12-15 aylar arasında tek doz aşı yapılabilir.

Rota Virüs Aşısı: Aşının ilk dozu, bebek 3 aylıkken yapılmalıdır. Daha sonra 1 ay ara verilerek 2. doz ve en az 1 ay arayla 3. doz yapılır. Doktor önerisi ile bu aşı, bebek aşı takvimi içinde yer almalıdır. Bebekleri zehirli ishal olarak bilinen hastalığa karşı korur. Aşılanan bebekler, ishal durumunu hafif düzeyde atlatır. Rota virüsü, bebeklerdeki ishalin en önemli sebebidir ve korunma sağlamak için bebeklerin ilk 6 ay içinde aşılanması gerekir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ege

12 Temmuz 2024 Cuma

Bebek aşı takvimine sadık kalmak neden bu kadar önemli? Özellikle primer aşı takvimindeki aşıların zamanında yapılması gerektiği vurgulanıyor, bu konuda dikkat etmezsek ne tür sağlık sorunları yaşayabiliriz? Bebeklerin bağışıklık sistemi henüz tam gelişmediği için aşılar bu kadar kritik mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Ege,

Bebek aşı takvimine sadık kalmak, bebeklerin sağlığı için son derece önemlidir. Bu takvim, bebeklerin bağışıklık sisteminin henüz tam olarak gelişmediği dönemlerde, çeşitli enfeksiyonlara karşı koruma sağlamak amacıyla düzenlenmiştir. Primer aşı takvimindeki aşılar, bebeklerin ciddi hastalıklara yakalanma riskini azaltmak için belirli bir zaman diliminde yapılmalıdır.

Eğer bu takvime uyulmazsa, bebeklerin bağışıklık sistemi yeterli korumayı sağlayamaz ve bu da çeşitli enfeksiyon hastalıklarına karşı savunmasız kalmalarına neden olabilir. Örneğin, difteri, tetanoz, boğmaca, kızamık ve kabakulak gibi hastalıklar, zamanında yapılmayan aşılar nedeniyle bebeklerde ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

Aşıların zamanında yapılması, bebeklerin bağışıklık sistemini güçlendirir ve bu hastalıklara karşı koruma sağlar. Bu nedenle, aşı takvimine dikkatle uymak, bebeklerin uzun vadeli sağlığı için kritik bir öneme sahiptir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Bebek Bakımı Eğitimi

Bebek Bakımı Eğitimi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bebek Çorbaları Tarifi ve Malzemeleri

Bebek Çorbaları Tarifi ve Malzemeleri

Bebek Bakım Seti Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Bebek Bakım Seti Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

16 Aylık Bebek Gelişimi ve Bakımı

16 Aylık Bebek Gelişimi ve Bakımı

Ay Ay Bebek Gelişimi ve Bakımı

Ay Ay Bebek Gelişimi ve Bakımı

11 Aylık Bebek Gelişimi ve Bakımı

11 Aylık Bebek Gelişimi ve Bakımı

Güncel

1 Aylık Bebek Bakımı ve Değerleri

1 Aylık Bebek Bakımı ve Değerleri

Güncel

9 Aylık Bebek Bakımı ve Beslenme Şekilleri

9 Aylık Bebek Bakımı ve Beslenme Şekilleri

1 Yaş Bebek Beslenmesi Bakımı ve Gelişimi

1 Yaş Bebek Beslenmesi Bakımı ve Gelişimi

Evde Bebek Bakımı Nasıl Yapılır?

Evde Bebek Bakımı Nasıl Yapılır?

Bebek Bakımı ve Gelişimi

Bebek Bakımı ve Gelişimi

Bebek Cinsiyeti Ne Zaman Belli Olur?

Bebek Cinsiyeti Ne Zaman Belli Olur?

4 Aylık Bebek Gelişimi ve Bakımı

4 Aylık Bebek Gelişimi ve Bakımı

Bebek Bakımı ve Gelişimi

Bebek Bakımı ve Gelişimi