Bebek Bakımı ve Gelişimi
13 Temmuz 2024

Bebek Bakımı ve Gelişimi

Bebek Gelişimi

Doğumdan Hemen Sonra Bebek

Bebek, insanlığın oluşumunun anne karnından sonraki ilk evresidir. Bebeğin oluşumu, kadının yumurta hücresi ile erkeğin sperm hücrelerinin sağlıklı bir şekilde birleşmesi ve zigot oluşumunun başlaması ile meydana gelir. Sağlıklı bir şekilde gelişim sağlandığında, yaklaşık dokuz ay sonra bebek dünyaya gelir. Bu süre, bebeğin gelişimine veya risk faktörlerine bağlı olarak değişebilir.

Yeni doğan bebekler, yamuk bir kafa yapısına, şişkin gözlere, basık bir buruna ve derisinde peynirimsi bir maddeye sahip olabilirler. Alınlarında hafif kızarıklıklar da görülebilir, ancak bunlar kısa bir süre sonra geçecektir. İlk aşamada, yeni doğan bebekler gözlerini tam açamayabilir ve bu durum bir iki gün sürebilir. Kısa süre sonra bebek, uzun süre gözlerini açık tutabilecektir. Yeni doğan bebekler, başlarını tam olarak tutamayabilirler. Dik bir şekilde tutulduğunda başları öne veya arkaya doğru gidebilir; bu nedenle dikkatli bir şekilde kavrayarak kucağınıza almalısınız. Bebekler, yeni doğduklarında emme, tutma, meme arama ve kollarını açabilme gibi reflekslere sahip olarak doğarlar.

Bir Aylık Bebek

Bir aylık olduğunda bebek, yaklaşık otuz santimetrelik mesafeyi rahatlıkla seçebilir. Uzakta olan cisimler, eşyalar ve kişiler bulanık görünür. Hareket eden nesneleri kısa bir süre takip edebilir. Günde ortalama on yedi ila yirmi saat arasında uyur. Zamanla uyanık kaldığı süre artar. Yeri değiştirildiğinde bunu fark edebilir. Bulunduğu ortamda sıcaklık değişimi olursa bundan rahatsız olur. Kucağa alındığında bir sıkıntısı yoksa rahatlıkla susar. Annenin kokusunu ve sesini tanır, emme refleksi çok güçlüdür. Yavaş yavaş beslenme ve uyku düzeni oluşmaya başlar.

İki Aylık Bebek

İkinci ayına girince bebek, bilinçli olarak gülmeye başlar. İlginizi fark eder, eline bir şey verdiğinizde tutmaya çalışır. Sesleri daha iyi dinler ve anlamaya çalışır. Duyu organları gelişir, sese yönelebilir. Artık başını tutabilir ve sesler çıkarmaya başlar.

Üç Aylık Bebek

Üçüncü ayına girdiğinde bebek, sesler çıkarmaya başlar ve kendiliğinden sesli olarak güler. Elinde bir şeyler tutar, kısa süreliğine de olsa.

Dört Aylık Bebek

Dördüncü aya girince bebek, nesnelere kendisi uzanabilir. Seslere tepki verir. Bu zamana kadar olan gaz sıkıntıları sona erer. Dönmeye başlar.

Beş Aylık Bebek

Beşinci ayında bebek, aynada kendi görüntüsünü tanımaya başlar. İfade yeteneği gelişir. Yavaş yavaş ek gıdaya geçilebilir.

Altı Aylık Bebek

Altı aylık olduğunda bebek, destekli olarak oturabilir. Belli belirsiz bir şekilde "baba" diyebilir. Dişleri kaşınmaya başlar. Diş çıkarma süreci bebekten bebeğe değişebilir; altıncı aydan itibaren on dördüncü aya kadar ilk dişini çıkarabilir. Diş çıkarma süreci, bebekler kadar aileler için de zor bir dönemdir.

Yedi ve Sekiz Aylık Bebek

Yedi ve sekizinci aylarda bebek, artık daha çabuk kavrar, cisimleri emeklemeye başlar ve desteksiz oturur. Tutunarak yürümeye çalışır.

Dokuz Aylık Bebek

Dokuzuncu aya girince bebek, heceleyerek konuşmaya başlar.

On Aylık Bebek

Onuncu ayda bebek, yatarken tek başına kalkıp oturur. Tutunarak ayağa kalkar.

On İki Aylık Bebek

On ikinci ayda bebek, yürümeye başlar. Bu süreç bazı bebeklerde daha uzun sürebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Editörün Seçtiği

2 Aylık Bebek Bakımı

2 Aylık Bebek Bakımı

Haber Bülteni

Popüler İçerik

8 Aylık Bebek Bakımı ve Gelişimi

8 Aylık Bebek Bakımı ve Gelişimi

13 Aylık Bebek Gelişimi ve Bakımı

13 Aylık Bebek Gelişimi ve Bakımı

Bebek Çorbaları Tarifi ve Malzemeleri

Bebek Çorbaları Tarifi ve Malzemeleri

Bebek Bakımı ve Gelişimi

Bebek Bakımı ve Gelişimi

Bebek Cinsiyeti Ne Zaman Belli Olur?

Bebek Cinsiyeti Ne Zaman Belli Olur?

Güncel

İkiz Bebek Bakımı

İkiz Bebek Bakımı

Güncel

11 Aylık Bebek Gelişimi ve Bakımı

11 Aylık Bebek Gelişimi ve Bakımı

Güncel

Bebek Aşı Takvimi Takibi

Bebek Aşı Takvimi Takibi