9 Aylık Bebek Bakımı ve Beslenme Şekilleri
19 Temmuz 2024

9 Aylık Bebek Bakımı ve Beslenme Şekilleri

9 Aylık Bebek Gelişimi

Dokuz aylık bir bebek, bu dönemde rahatça emekleyebilir ve tutunarak ayağa kalkabilir. Bazı bebekler emeklemeyebilir; bu durumda endişelenecek bir durum yoktur. Nesneleri artık kolaylıkla kavrayabilir ve oyuncaklar arasında seçim yapabilir. Baş ve işaret parmağını kullanarak nesneleri alabilir, bardağı tutarak su içmeye çalışır. Yavaş yavaş hecelemeye ve heceleyerek konuşmaya başlar. Çıkarılan sesleri art arda defalarca tekrarlar. Tanımadığı insanları görünce ağlayabilir, sevindiği zaman ellerini çırpar. Annesinden ayrıldığı zaman ağlar; bu nedenle uzun süre ayrı kalmak zorlaşabilir. Bebek ile seyahat zorlaşır; kendi ev ortamına alıştığı için başka yerlerde huzursuz olabilir ve ortamı yadırgayabilir. Alışık olmadığı durumlar karşısında şaşırır ve annesine bakar. İstediği amaca ulaşmak için çeşitli denemeler yapar. Oyuncaklarının yerlerini bilir, göz önünden kaybolan bir nesneyi arar ve nesne devamlılığını öğrenir. Dokuzuncu ayda bebekler tutunarak ayağa kalkmayı ve tırmanmayı öğrenir.

Beslenme ve Yiyecek Tercihleri

Artık bebeğinizin tercih ettiği bir besin listesi oluşabilir. Neyi beğenip beğenmediğinin farkına varır. Bazen çok acıkıp hızlıca yerken bazen zorla yedirmek zorunda kalabilirsiniz. Yiyecekleri hissetmek için parmaklarını hatta tüm elini kullanabilir. Eli ile yiyecekleri ağzına götürür. Bebek farklı tatlara alıştıkça meme emmek istemeyebilir. Bardak ile su içmesine izin vermeniz gereken bir dönemdedir; başta dökse de sonradan alışacaktır. Renkli ve büyük parçalı oyuncaklar alabilirsiniz; küçük parçaları yutabileceği için dikkatli olmalısınız.

Güvenlik ve Oyun Alanı

Siz mutfakta çalışırken bebeğiniz de sizinle zaman geçirmek isteyebilir; bunun için ona fırsat verin. Eline plastik kaplar verebilirsiniz, bunlarla oynamak hoşuna gidecektir. Ancak mutfakta bebeğiniz varken fırın kapaklarını kilitlemeli ve kesici aletleri ortadan kaldırmalısınız.

Sosyal ve Duygusal Gelişim

Dokuz aylık bebekler tanımadıkları insanlara karşı çekingen olabilir ve annelerinden ayrıldıklarında ağlayabilirler. Bu dönemde uzun süreli ayrılıklar bebek için zorlayıcı olabilir. Sevindiğinde ellerini çırpar ve çeşitli sesler çıkararak duygularını ifade eder. Alışık olmadığı durumlar karşısında annesine bakarak tepki verir.

Motor Beceriler ve Fiziksel Gelişim

Bu dönemde bebekler tutunarak ayağa kalkmayı ve tırmanmayı öğrenirler. Emekleme, nesneleri kavrama ve el-göz koordinasyonu giderek gelişir. Baş ve işaret parmağını kullanarak küçük nesneleri alabilir.

Ekstra Bilgiler

  • Bebekler bu dönemde oyuncaklarının yerlerini bilir ve göz önünden kaybolan nesneleri arar.
  • Nesne devamlılığı kavramı gelişir.
  • Farklı tatlara alıştıkça meme emme isteği azalabilir.
  • Sosyal etkileşimler artar, özellikle aile üyelerine tepki verme konusunda daha duyarlı hale gelir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İkiz Bebek Bakımı

İkiz Bebek Bakımı

Haber Bülteni

Güncel

8 Aylık Bebek Gelişimi ve Bakımı

8 Aylık Bebek Gelişimi ve Bakımı

Güncel

2 Aylık Bebek Bakımı

2 Aylık Bebek Bakımı